MENU

Γυρίσματα

Η τέχνη της απλότητας

7 Απριλίου 2017 Comments (0) Views: 2202 Library

Βιβλίο Το Χρονικό του Έρωτα

Δεν σου έχω περιγράψει ποτέ ως τώρα την αγάπη μου για την φιλοσοφία και την υπαρξιακή ανάλυση. Από την ύλη, ωστόσο, του Feminine Boudoir και τα σεμινάρια που κατά καιρούς διεξάγουμε ή προτείνουμε, θα έχεις καταλάβει πόσο με προβληματίζει και με ιντριγκάρει το να μπορώ να αντιλαμβάνομαι την εποχή μας, τις σχέσεις μας, την επαφή με τον εαυτό μας, την αξιοποίηση της ζωής και του χρόνου με ουσία και απόλαυση και να στο μεταδίδω μέσα από τη γραφή και την εικόνα. Αυτό το υπαρξιακό ψάξιμο είχε πάντα βάση του τα βιβλία, τη φιλοσοφία και τις σχέσεις. Και ο Ντε Μποτόν είναι ένας από τους συγγραφείς που τα τελευταία 15 χρόνια με συναρπάζει κάθε φορά που τον διαβάζω.

Πανέξυπνος τύπος. Φιλόσοφος, συγγραφέας, παρουσιαστής και, αισίως ανακηρύχθηκε επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην αρχιτεκτονική. Αν έκανα ένα ταξίδι,θα ήταν σίγουρα στο Λονδίνο για να επισκεφτώ ένα ακόμη δημιούργημά του, το The School Of Life, ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο με εκδοτική δραστηριότητα και βιβλιοπωλείο.

Βιβλίο Το Χρονικό του ΈρωταΤο τωρινό του βιβλίο που μόλις ρούφηξα και με συνεπήρε είναι το Χρονικό του Έρωτα, από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Φιλοσοφικά μιλώντας, δεν υπάρχει γυναίκα πάνω στη γη που να παντρευτεί και να μην αναρωτηθεί «αυτό ήταν? και τώρα τι?«… Και ύστερα, καθώς τα χρόνια και οι στιγμές περνούν, δεν υπάρχει Γυναίκα που να μην κοντοσταθεί να δει αν η ζωή της είναι ευτυχισμένη σύμφωνα με τα πρότυπα που μας έμαθαν, τύπου «σαν διαφήμιση του Βιτάμ, όλο χαμόγελα, χαρά, μεγάλα φωτεινά σπίτια και παιδιά και ζευγάρια πανευτυχή και… έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Και όταν αυτά τα στερεότυπα που συνήθως γεννιούνται από τις κοινωνικο-διαφημιστικές και άλλες επιρροές δεν συμφωνούν με την απλή, ενίοτε λιγότερο φωτεινή, ενίοτε σκληρή, ενίοτε βαρετή και ενίοτε προβληματική ζωή μας, να νιώθουμε μόνες, προβληματισμένες, αποκλεισμένες και άλλα πολλά. Και οι άντρες το ίδιο.

Ο Ντε Μποτόν σε αυτό το βιβλίο αλαφραίνει το κλίμα και εξηγεί τι γίνεται, ουσιαστικά, υπέροχα και δομημένα, μέσα από μια ιστορία γάμου, μέσα από τα μάτια του άντρα της σχέσης. Πιο συγκεκριμένα, το βιβλίο έχει ως εξής:

«Όλοι γνωρίζουμε τη μέθη και τον ενθουσιασμό των πρώτων σταδίων του έρωτα. Όμως, τι ακολουθεί; Στο Εδιμβούργο, δύο άνθρωποι, ο Ραμπί και η Κέρστεν, ερωτεύονται. Παντρεύονται, αποκτούν παιδιά – όμως δεν υπάρχει μακροχρόνια σχέση που να υπακούει έτσι απλά στο «κι έζησαν αυτοί καλύτερα». Το «Χρονικό του έρωτα» είναι ένα μυθιστόρημα που διερευνά τι συμβαίνει μετά τη γέννηση του έρωτα, τι χρειάζεται για τη διατήρησή του και τι συμβαίνει στα αρχικά ιδανικά κάτω από την πίεση της συνηθισμένης ύπαρξης. Με φιλοσοφική εμβρίθεια και ψυχολογική οξύνοια, ο Αλαίν ντε Μποττόν δείχνει ότι τα ρομαντικά μας όνειρα ίσως τελικά να μας βλάπτουν σοβαρά – και διερευνά τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Το συμπέρασμα, όπως ανακαλύπτουν σταδιακά οι χαρακτήρες, είναι πως ο έρωτας δεν αποτελεί «έναν ενθουσιασμό» αλλά μάλλον μία «δεξιότητα» που την αποκτάμε σταδιακά και συχνά οδυνηρά…  «

Διαβάζοντας το Χρονικό του Έρωτα μειδίασα πολλές φορές:

«Γάμος : ένα ελπιδοφόρο, γενναιόδωρο, απείρως ευγενικό στοίχημα μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν ξέρουν ακόμα ουτε τον εαυτό τους ούτε τον άλλο και αποφασίζουν να δεσμευτούν σε ένα μέλλον που δεν μπορούν να το διανοηθούν και παρέλειψαν επιμελώς να το διερευνήσουν»

Διαβάζοντας το Χρονικό του Έρωτα προβληματίστηκα δημιουργικά:

«Μήπως τελικά ο έρωτας είναι κυρίως μια δεξιότητα που χρειάζεται χρόνο και συχνά πόνο για να την κατακτήσουμε?»

Διαβάζοντας το Χρονικό του Έρωτα ξενύχτησα να το τελειώσω και σε κάποια σημεία δεν σου κρύβω ότι έφαγα τα νύχια μου:

«Οι συγκινητικά ανασφαλείς άνδρες που, νιώθοντας ανασφάλεια για τις θελκτικές τους δυνάμεις, έχουν ανάγκη να διαπιστώνουν διαρκώς αν είναι αποδεκτοί από τους άλλους, αποτελούν πηγή κινδύνου».

«Γάμος: κάτι έντονα αλλόκοτο και ουσιαστικά σκληρό για να το επιβάλεις σε κάποιον που δηλώνεις ότι σε νοιάζει ή τον αγαπάς»

Και, τέλος, τελειώνοντάς -εκεί προς το τέλος του- γλύκανα διαβάζοντας

‪»Το κόλπο ίσως να είναι όχι να ξεκινήσεις μια νέα ζωή αλλά να μάθεις πως να αντικρίζεις την παλιά με λιγότερο κορεσμένο & συνηθισμένο βλέμμα‬»

 

Σου συστήνω να το διαβάσεις είτε είσαι παντρεμένη, είτε σε σχέση, είτε χωρισμένη, είτε ψάχνεσαι. Έχει πολλά να δώσει αυτό το βιβλίο σε κάθε σύγχρονη γυναίκα – αλλά και σε κάθε (σκεπτόμενο) άντρα. Όταν λέω έχει πολλά να δώσει εννοώ ότι μπορεί και έχει τη δύναμη η γραφή του Ντε Μποτόν να μας κάνει καλύτερους. Γιατί πατά πάνω στην πραγματικότητα, στην αποδοχή και στην ουσία.

Καλή ανάγνωση ♥

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *