MENU

Μεγάλα όνειρα έχεις;

Έλα στο τώρα

7 Φεβρουαρίου 2018 Comments (0) Views: 2446 New You

Τοξική Ντροπή

Βλέπω γυναίκες που έχουν όλη τη γνώση και όλα τα προσόντα να είναι ευτυχισμένες, να «πάνε μπροστά», να εξελίξουν τη ζωή τους, να ζητήσουν το παραπάνω, να διεκδικήσουν όνειρα, να παλέψουν για κάτι, κι όμως κάτι τις κρατά πίσω.

Κι όχι απλώς. Τις ρίχνει. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τις εξωτερικές συνθήκες, το κοινωνικό και οικονομικό status της χώρας, της οικογένειάς τους, της παγκόσμιας κατάστασης. Δεν έχει να κάνει ούτε με το αν όντως τα έχουν «καταφέρει» (τι θα πει αυτό άραγε;) – αν τα έχουν καταφέρει πολύ καλά ως μαθήτριες, φοιτήτριες, επαγγελματίες, μητέρες, σύντροφοι. Έχει να κάνει με κάτι πολύ πιο βαθύ, πολύ πιο γυναικείο, core belief μιας ολόκληρης παγκόσμιας γυναικείας κοινότητας. Και δεν είναι απλά ενοχή, είναι τοξική ντροπή.

photo via @sirenmovement

Το συναίσθημα της ντροπής ξεκινά ξεκινά από μικρή ηλικία στα κορίτσια και σε βάθος χρόνου εκδηλώνεται μέσα από πεποιθήσεις και χαρακτηριστικά. Δεν είναι απλή ενοχή, ούτε απλή ντροπή- είναι τοξική ντροπή. Μάς διδάσκεται από πολύ νωρίς. Αυτό που δημιουργείται ως αποτέλεσμα δεν ανήκει στην Ινδή, την Ελληνίδα ή την Αμερικάνα… Είναι πολυπολιτισμικό. Δεν είναι απλή ανασφάλεια, είναι κλείδωμα- μια μόνιμη αίσθηση να κρύβεσαι, να προσέχεις, να είσαι σωστή, ότι δεν τα κάνεις καλά κοκ. Και, τελικά, καταλήγεις να μην επιθυμείς, να μην τολμάς, να νιώθεις πως δεν αξίζεις τόσο…

Βλέπεις, το συναίσθημα αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο και κρύβεται πίσω από διάφορες εκδηλώσεις, πεποιθήσεις και αντιδράσεις και … τελικά, επιλογές. Δεν είναι απλή ανασφάλεια, είναι μια μόνιμη αίσθηση ότι πρέπει να κάνεις κι άλλα, να είσαι κι άλλα, να αποδείξεις, να τεκμηριώσεις, να είσαι σωστή. Δεν είναι υγιής ντροπή από κάτι που έκανες και δεν έπρεπε ή από κάτι που προκάλεσες και θέλεις να το διορθώσεις. Είναι τοξική ενοχή που σιγοεπηρεάζει τη σχέση σου με τον εαυτό σου και το τι επιθυμείς, το να επιθυμείς, το να δυναμώνεις, το να προχωράς με χαρά.

Η τοξική ντροπή ίσως να είναι και μέρος της συνολικής γυναικείας ενοχής. Ισως να είναι ένα συναίσθημα που ως γυναίκες κουβαλάμε από χρόνια. Ίσως να μας το εμφύσησαν οι πατριαρχικές κοινωνίες, ίσως να είμαστε κι έτσι σαν φύλο. Η Dr. Northrup πάντως λέει ότι «Η ενοχή είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για να κρατά τις γυναίκες στη θέση τους. Είναι μια μορφή εσωτερικευμένης καταπίεσης που βοηθά να διατηρείται η καθεστηκύια τάξη».

…Παντού στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μηνύματα «You Are Enough». Κι ύστερα παντού στον κόσμο διεξάγονται σεμινάρια με θέμα «Αξίζω» που σκοπό έχουν να σε κάνουν να νιώσεις ότι αξίζεις, να σε ξαναμάθουν να βλέπεις πίσω από την τοξική ντροπή και τις ενοχές.

Κοίτα καλά μέσα σου μόνη σου πρωτίστως την τοξική ντροπή και διέκρινέ τη. Είσαι ήδη αρκετή. Αξίζεις όπως ακριβώς είσαι, με τον πιο μοναδικό, δικό σου τρόπο. Καθετί που κάνεις από την αυθεντικότητά σου είναι έμπνευση για μιαν άλλη γυναίκα, έναν άλλο άνθρωπο. Δούλεψε με τον εαυτό σου κυρίως με τον τρόπο που σου μιλάς :

Έχεις προσέξει πώς κοκκορεύονται τα μικρά κορίτσια; Ξέρουν πως είναι όμορφα, τσαχπίνικα, ναζιάρικα. Ξέρουν πώς να περνούν καλά, να ζητούν, να απολαμβάνουν-έχουν καθαρή αίσθηση του εαυτού τους και κοκκορεύονται αυθόρμητα χωρίς ακόμα την τοξική ντροπή. Kι ούτε θα την αποκτήσουν αν εσύ κι εγώ κάνουμε κάτι για αυτό, η καθεμία για τον εαυτό της…

Δεν χρειάζεσαι κι άλλο από οτιδήποτε για να νιώσεις σπουδαία ή καλύτερα. Είσαι ήδη! Αν διακρίνεις ότι η τοξική ντροπή κρύβεται πίσω από λέξεις σου, σκέψεις σου, επιλογές σου, απλά ξεκίνα απαλά να αλλάζεις τον τρόπο που Σου μιλάς, που συνομιλείς με τον εαυτό σου.

Να μερικά εργαλεία στα οποία μπορείς να εστιάσεις αν διακρίνεις την τοξική ντροπή:

  1. Παρατήρησε τις σκέψεις σου και πώς η μία διαδέχεται την άλλη σε αποφάσεις, επιλογές και σχέσεις. Ρίξε φως, συνειδητά και διέκρινε αν σκέφτεσαι από τη δυνατή πλευρά του εαυτού σου ή αν θολώνει τη σκέψη η ενοχή, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ντροπή.
  2. Θεράπευσε απαλά τον εαυτό σου με περισσότερη κατανόηση και συμπόνοια, όπως μιλάς σε κάποιον που λατρεύεις, κατανοείς και εκτιμάς και ξέρεις ότι περνάει δύσκολη φάση. Δεν αλλάζουν συνήθειες χρόνων σε μια μέρα. Go gently.
  3. Δούλεψε περισσότερο με όλα όσα συνθέτουν τη δύναμή σου, τα καλά, θετικά, ενδυναμωτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον άνθρωπο που είσαι, τη γυναίκα που αντιπροσωπεύεις.
  4. Και… κοκκορέψου λίγο παραπάνω! Στο Mama Gena School of Womanly Arts στη Νέα Υόρκη, ένα από τα εργαλεία που δίνονται στις συμμετέχουσες είναι το bragging- ή, όπως λέμε ελληνικά, η κομπορρημοσύνη, η καυχησιολογία, ο κομπασμός. Μην τη δεις την έννοια αυτή ως καβαλημένη, δες τι δύναμη έχει για να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις το ποια είσαι και πόσα έχεις καταφέρει!

 

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *