MENU

Γυναικείοι Εορτασμοί

Η έμπνευση της Yoga

19 Απριλίου 2017 Comments (0) Views: 2306 Femininity

Περιόδου Εγκώμιο

Πονάς στην περίοδό σου; Πόσο χαρούμενη είσαι κάθε φορά που σου έρχεται περίοδος; Η μαμά σου, η γιαγιά σου,η αδερφή σου  πονούσαν όταν αδιαθετούσαν; Πώς αξιοποιείς τη δύναμη που σου προσφέρει αυτό το γυναικείο δώρο;

Ερωτήσεις που είμαι σίγουρη ότι σπάνια σου έχουν υποβάλει, ερωτήσεις που σπάνια κάνουμε στον εαυτό μας. Συνήθως κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις μάς τις κάνει ο γυναικολόγος μας ή τις συζητάμε με τις φίλες μας και αντιλαμβανόμαστε ότι για τις περισσότερες από εμάς η έμμηνος ρύση είναι κάτι που πονάει, κάτι απεχθές, βρώμικο, αποκρουστικό,, αναγκαίο κακό…

Αν σου έλεγα ότι είναι το ακριβώς αντίθετο;

Αν σου έλεγα ότι η Περίοδός μας είναι το μόνο αίμα στη γη που δεν προέρχεται από βία, πώς θα την αντιμετώπιζες;

Πριν κάποιους μήνες, παρακολούθησα και γνώρισα μαζί με κάποιες  μοναδικές γυναίκες τη 13η μύηση του Munay-Ki, τη μύηση της Μήτρας από την μοναδική θεραπεύτρια Vivian Menjivar στον Κύκλο Μητρότητας & Θηλασμού στην Ηλιούπολη, στην Αθήνα.

Κατ’εξοχήν θηλυκή μύηση που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων και η ουσία της οποίας κρύβεται πίσω από την αλλαγή της πεποίθησης και την παραδοχή ότι:

«Η μήτρα μας δεν είναι μέρος για να αποθηκεύουμε φόβο και πόνο.

Η μήτρα μας είναι μέρος που δημιουργεί και γεννά ζωή «

Σου έχω ξαναγράψει για τη μήτρα μας, που είναι το κέντρο μας σε αυτό το άρθρο εδώ.

Αυτό, ωστόσο, που με κινητοποιεί σήμερα να σου γράψω είναι ότι ποτέ κανείς δεν μας έχει εγκωμιάσει την έμμηνο ρύση μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αρχίσουμε να τη βλέπουμε ως δώρο και όχι ως αναγκαίο κακό. Κι έτσι, προτείνω -και είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσει όπως βοήθησε κι εμένα κι αρκετές φίλες- να αρχίσουμε να τη νιώθουμε ως κάτι καλό, να την αξιοποιούμε διαφορετικά, να την βιώνουμε ως κάτι που έχει δύναμη και κυκλικότητα.

 

Shifting the Perception

Για παράδειγμα, διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις θεωρούν τις γυναίκες ακάθαρτες και βρόμικες ενώ βρίσκονται σε εμμηνόρροια. Ταμπού του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού ήταν ότι το εμμηνορροϊκό αίμα μπορούσε να ξινίσει το κρασί, να μαράνει καλλιέργειες, να προκαλέσει φρούτα να πέσουν από τα δέντρα και να εξασθενίσει τον χάλυβα… Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πώς φτάσαμε όλες εμείς να απεχθανόμαστε το ίδιο μας το σώμα, αντί να το λατρεύουμε και να το τιμάμε. Και για πόσους αιώνες παγιωνόταν αυτή η αντίληψη…

Το γυναικείο αίμα της περιόδου είναι θείο δώρο και η απόδειξη της σύνδεσής μας με κάτι ανώτερο, κάτι ανεξήγητο. Έχει κυκλικότητα, επηρεάζεται από το φεγγάρι και τις εποχές, συντονίζεται με τις γυναίκες που έχουμε γύρω μας, ενδεχομένως να επηρεάζεται με τη μητέρα μας και τις γιαγιάδες μας, αλλά και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και των τροφών μας, όπως τις διαθέσεις μας.

Και αυτή η δύναμη ήταν κάτι που πάντα φόβιζε.

Η γυναικεία σου φύση σε καλεί από πολύ μικρή ηλικία να συνειδητοποιήσεις αυτό το δώρο- ίσως όχι η κοινωνία. Στις αρχαίες παραδοσιακές φυλές, ωστόσο, η είσοδος ενός κοριτσιού στην γυναικεία φύση του, συμβολιζόταν από την πρώτη περίοδο του και γιορταζόταν και τιμόταν. Αν δεν είχαμε περίοδο, δεν θα κάναμε μωρά και κανένας από όλους αυτούς τους ανθρώπους που βλέπεις γύρω σου δεν θα υπήρχε. Τόσο απλά.

Σε πρόσφατο άρθρο της Επιστήμης του Πνεύματος, αλλά και στο τελετουργικό της μήτρας που παρακολούθησα, τα μυστικά της έμμηνου ρύσης συνοψίζονται ως εξής:

Η έμμηνος ρύση – Μια περίοδος για να εκμεταλλευτούμε την Θηλυκή Δύναμη, την Γονιμότητα & την Δημιουργικότητα
«Είναι μια πραγματικά ιερή στιγμή για μια γυναίκα για να αξιοποιήσει την θηλυκή δύναμη, την γονιμότητα, την δημιουργικότητα και την ανύψωση του πνεύματος. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχει να κάνει με την ενέργεια και την δύναμη των γυναικών, την δύναμη να υπάρχουν, να βοηθάνε, να λαμβάνουν και να δημιουργούν. Έχουμε μάθει, μέσα από την δική μας προσωπική εμπειρία ότι είναι σημαντικό να πάρετε τον χρόνο για να τιμήσετε τις πρώτες 2 ημέρες της αιμορραγίας [moontime]. Να αναπαυόμαστε και να επιτρέπουμε στην συνειδητότητά μας να έλκεται προς τα μέσα. Αυτό επιτρέπει την βαθιά σύνδεση για την ενίσχυση της διαίσθησης, της έμπνευσης, της δημιουργικότητας, της γυναικείας σοφίας, της εσωτερικής καθοδήγησης και της πνευματικής αφύπνισης»

Connecting

Εδώ, σε καλώ και σε προσκαλώ να παρατηρήσεις το σώμα σου με αγάπη και να δοκιμάσεις να το δεις λίγο διαφορετικά.  Να συνδεθείς με το κέντρο σου και να αρχίσεις να παρακολουθείς την έμμηνο ρύση, τους κύκλους σου, τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις και τις ορέξεις σου.

♀Δώσε θερμότητα. Σε τροφές και θερμοκρασία. Η ζέστη θρέφει και αποτρέπει έως έναν βαθμό τον πόνο της έμμηνου ρύσης. Τα παγωμένα φαγητά και ροφήματα και το κρύο μόνο προβλήματα δημιουργούν. Τα βράδια, αν θες, μετά το ντους σου, μπορείς να τοποθετήσεις μια θερμοφόρα ή ένα μαξιλαράκι βοτάνων στην κοιλιά σου. Φρόντισε πάντοτε να είναι ζεστά η κοιλιά, τα πόδια και το κάτω μέρος της πλάτης.

♀Κάνε reiki. Βάλε τα χέρια σου να ακουμπήσουν στην κοιλιά σου και ευχαρίστησε το σώμα σου για αυτό το δώρο. Ανάπνευσε απαλά και κυκλικά, χαλάρωσε και συνδέσου. Αν θες, ρώτησέ τη τι χρειάζεται, ανάπτυξε ένα διάλογο

♀Παρακολούθησε τις ημέρες της περιόδου σου και κατάγραψε τα συναισθήματα και τις αισθήσεις σου τις ημέρες του κύκλου σου:

Πώς νιώθεις την 1η μέρα της περιόδου σου; Τι θα ήθελες να κάνεις ιδανικά; Τι θα ήθελες να φας, να απολαύσεις; Τι θα ήθελες να ζητήσεις από τους γύρω σου;Μπορείς να κοιμηθείς περισσότερο;

Πώς νιώθεις τη 2η μέρα της περιόδου σου; Διακρίνεις τη δύναμή σου να επανέρχεται;

Πώς νιώθεις την 3η μέρα της περιόδου σου; Ποια σχέδια, πλάνα, όνειρα ξεπηδούν στη σκέψη σου; 

♀Απόλαυσε με κάθε τρόπο τη φύση και τη μουσική. Βρες τρόπους που σε γεμίζουν και είναι εύκολοι ώστε κατά τις μέρες της περιόδου να περιστοιχίζεσαι από άνθη, βότανα, δέντρα, καθαρό αέρα, θάλασσα, σύννεφα, γη  και να απολαμβάνεις ήχους που σε ευχαριστούν βαθιά.

 

♀Κάνε μια λίστα με πράγματα, ανθρώπους, αντιλήψεις, συνήθειες που θέλεις αφήσεις και να απελευθερώσεις προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για κάτι καινούριο.

Για κάθε πληροφορία πάνω στο άρθρο, τους ανθρώπους που συμβουλεύτηκα και τις μυήσεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Να σε αγαπάς.

Με αγάπη,

Κλαίρη

 

υγ> ο πίνακας του άρθρου είναι της ζωγράφου Αγγελικής Βούρτση

 

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *