MENU

Poetry of April

To θηλυκό Ημερολόγιο του 2017 …

5 Ιουλίου 2016 Comments (0) Views: 1785 Library

Βιβλία έξω από το κουτί


#FeminineBooks

Με ρωτάς ποιά 3 βιβλία μπορούν να βοηθήσουν στο να δεις την κατάσταση ή τις καταστάσεις αλλιώς και έξω από το κουτί και να βάλουν το λιθαράκι τους να πάει η σκέψη λίγο πιο μακριά.

Τρία εύκολα βιβλία που έχω επιλέξει είναι:
•Πως να παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις σε έναν περίπλοκο κόσμο της Noreena Hertz

•Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού της Ute Ehrhardt

•Ζήσε Ελεύθερα του Tom Hodgkinson

…Και τα χαρακτηρίζω εύκολα γιατί η χαλαρότητα του καλοκαιριού αποζητά να ξεκουράζεται η σκέψη και ταυτόχρονα να αλλάζουν ξεκούραστα τα μάτια με τα οποία εξετάζουμε τη ζωή μας, τις επιλογές μας, εμάς τις ίδιες. Αυτά τα αναγνώσματα είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Μας εμπνέουν να αλαφραίνουμε, να σκεφτόμαστε πιο απλά, να συνειδητοποιούμε πιο αργά.


 

✹»Πως να παίρνετε τις καλύτερες αποφάσεις σε έναν περίπλοκο κόσμο» της Noreena Hertz
Αν και μικρή σε ηλικία, τεράστια σε γνώση και ταλέντο. Η Νορίνα Χερτζ με αυτό το βιβλίο μάς βοηθά πραγματικά στο να δούμε πίσω από τα καθιερωμένα, τους αριθμούς και να σκεφτόμαστε πιο έξυπνα, πιο ενισχυμένα και συνειδητά.

«Αν δεν θέλουμε να είμαστε θύματα ενός μέλλοντος που μας υπαγορεύουν οι άλλοι, θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ικανοί στο να λαμβάνουμε αποφάσεις με τα μάτια ορθάνοιχτα και το μυαλό σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει να γίνουμε καλύτεροι στη συλλογή, στο φιλτράρισμα και στην επεξεργασία πληροφοριών, πιο έξυπνοι στους ποιους θα εμπιστευόμαστε και ποιών τις υποδείξεις θα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη […]»

Σε 10 σαφή και περιεκτικά βήματα, η συγγραφέας μάς δίνει εργαλεία για λήψη ανεξάρτητων, συνετών, γεμάτων αυτοπεποίθηση αποφάσεων σε αυτόν τον περίπλοκο και γεμάτο πληροφορία κόσμο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει απίθανες ιστορίες και παραδείγματα. Αυτό που κρατώ περισσότερο είναι το πόσο μάς καθοδηγούν τα παγκόσμια συστήματα και τους απίθανους τρόπους με τους οποίους μάς μεταφέρουν την πληροφορία ώστε να περάσουν το μήνυμα που θέλουν. Με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου εμπνεύστηκα να βλέπω πίσω από τους αριθμούς, τα στατιστικά και την κινδυνολογία.


 

✹»Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού» της Ute Ehrhardt
Δεν θα σου πω πολλά. Μόνο ότι με αυτό το βιβλίο «την ακούς» ό,τι τύπος γυναίκας κι αν είσαι.

Κι αν είσαι μητέρα – και ειδικά αν έχεις κόρη- «την ακούς» περισσότερο γιατί συνειδητοποιείς πόσο προγραμματισμένες είμαστε ως φύλο να μην ευχαριστιόμαστε τη ζωή μας.

Τα λέει σκληρά και σταράτα η Ούτε Έρχαρτ, τουλάχιστον για μένα που μ’αρέσει το λίγο pampering. Διαβάζοντάς τη δεν σου κρύβω πως είχα εναλλαγές – μία θύμωνα, μία ξεσηκωνόμουν, άλλη μια με παραδεχόμουν, ύστερα ήθελα να συνομιλήσω με τις φίλες μου να δω ομοιότητες, σκέψεις, να βρω λύσεις.

Πάνω από όλα, όμως, συνειδητοποίησα ότι σχεδόν παντού στον δυτικό κόσμο κάνουμε τα ίδια λάθη τόσο ως γυναίκες όσο και στη διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών. Και για αυτό συνεχίζουμε να μην περνάμε καλά, να ρίχνουμε τους εαυτούς μας, να κρυβόμαστε πίσω από άλλους και δικαιολογίες και πολλά άλλα…


 

✹»Ζήσε Ελεύθερα» του Tom Hodgkinson

Το απόλυτα ξεκαρδιστικό μανιφέστο ελευθερίας από έναν συγγραφέα που θα ήθελα να έχω κολλητό!

Ένα αστείο αλλά και διδακτικό βιβλίο, με πρακτικές συμβουλές και φιλοσοφικούς στοχασμούς. Από την καλλιέργεια των δικών μας λαχανικών μέχρι την ανάγνωση του Σαρτρ – αμέτρητες προτάσεις για τη διάπλαση του σώματος και του πνεύματός μας.

Γνήσιες ερωτήσεις τύπου:

«Γιατί πηγαίνετε στη δουλειά; Γιατί μεγάλο μέρος του καταναλωτικού μας πολιτισμού είναι σκουπίδια;Υπάρχει κανένας πιο ελεύθερος και διασκεδαστικός τρόπος να ζούμε;»

Φέρνοντας κοντά τους Γάλλους υπαρξιστές, τους Βρετανούς πανκ, τους Αμερικανούς μπίτνικ, τους χίπηδες και τους γιάπηδες, ο Τομ Χότζκινσον μας δίνει μια νέα, εύθυμη εκδοχή της σύγχρονης ζωής.

Μας φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο η καταναλωτική κοινωνία δεν προσφέρει περισσότερη ελευθερία, ενώ μας υποδεικνύει και το κλειδί για μια ελεύθερη ζωή: να σταματήσουμε να καταναλώνουμε και να αρχίσουμε να παράγουμε. Δεν είμαστε καταναλωτές, είμαστε δημιουργοί!

?❤️?

Tags: , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *