MENU

Ανοιχτή Ομιλία Γυναικεία Περίοδος & Θηλυκότητα

7 Ιουνίου 2018 Comments (0) Views: 1961 Femininity

Ενδομητρίωση, σε φρoντίζεις;

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι οι λόγοι που εμείς οι γυναίκες πάσχουμε από ενδομητρίωση και προσωπικά υπήρξα 1 στις 10 γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και για αυτό έμαθαν για αυτή (the hard way).

Ευτυχώς, από τότε μέχρι σήμερα, άρχισαν να συμβαίνουν πράγματα για να ενημερωθούν οι γυναίκες γιατί τα νούμερα δεν είναι και πολύ καλά…Περισσότερα από 176 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια, μέση και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ενδομητρίωση. Δυστυχώς ούτε ο απλός κόσμος, ούτε η επιστημονική και ιατρική κοινότητα γνωρίζει πολλά γι’ αυτή την πάθηση, η οποία επηρεάζει όλες τις «πτυχές» της ζωής των γυναικών, όχι μόνο με σωματικά συμπτώματα και πόνο, αλλά και με συνέπειες στην ψυχική υγεία. Η έρευνα αναφορικά με την Ενδομητρίωση και τη θεραπεία της εστιάζεται στην ανακάλυψη των αιτιών της πρόκλησης της πάθησης που οδηγούν πρώτα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και σε μετέπειτα στάδιο στην πλήρη αντιμετώπιση και ίαση της πάθησης.

 

 

 

 

Με την ευκαιρία της συμμετοχής μου στην ομάδα της MAC Cosmetics Greece και τη συμμετοχή μας στο Endomarch_Greece αποφάσισα να σου γράψω κι εδώ για αυτό και να σε καλέσω στις 16/6 να συμμετάσχεις κι εσύ στην πορεία του Endomarch στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

Ταυτόχρονα, ζήτησα από τον γιατρό μου Αγαμέμνων Δρακονταειδή να μας φροντίσει με γνώση ώστε να ξέρουμε πώς να μας φροντίσουμε καλύτερα. Μαζί του πέρασα όλη τη διαδικασία, οπότε προτίμησα να απευθυνθώ σε εκείνον για να μπορέσω να δω που μπορούμε να δώσουμε βάση- ναι, η  διατροφή, η άσκηση και η σωστή ενημέρωση είναι βασικά.

Τι είναι η Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση είναι η παρουσία έκτοπου (εκτός κοιλότητας της μήτρας) ιστού παρόμοιου στην ιστολογική δομή και λειτουργία του ενδομητρικού βλεννογόνου. Δηλαδή, ιστός που μοιάζει με το ενδομήτριο βρίσκεται σε διάφορα σημεία εκτός της κοιλότητας της μήτρας, όπως το περιτόναιο, τις ωοθήκες, τους ιερομητρικούς συνδέσμους, τον δουγλάσειο, τον ορογόνο χιτώνα της μήτρας, τις σάλπιγγες, τον τράχηλο, τον κόλπο, σε σημεία του ουροποιητικού συστήματος, σπανιότερα του πεπτικού συστήματος, σε μετεγχειρητικές ουλές, το δέρμα, τους λεμφαδένες, στο βουβωνικό πόρο και τον στρογγύλο σύνδεσμο, σε σημεία του αναπνευστικού συστήματος, σε μαλακούς ιστούς, τον σκελετό ή το νευρικό σύστημα.

Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες αναφορικά με την αιτιοπαθογένεια της ενδομητρίωσης, αλλά καθεμία από αυτές δεν είναι επαρκής για όλες τις μορφές της. Εξακολουθεί να αποτελεί νόσο άγνωστης αιτιολογίας. Η πιο επικρατέστερη θεωρία είναι της παλίνδρομης εμμηνορρυσίας και διασποράς κυττάρων του ενδομητρίου. Ακολουθούν οι θεωρίες της μεταπλασίας της σπλαχνικής κοιλότητας, της πρόκλησης, των κατάλοιπων εμβρυϊκών κυττάρων, της λεμφικής ή αιματογενούς διασποράς και της ανοσοανεπάρκειας. Σημαντικό ρόλο παίζουν ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε διφαινύλια (PCBs) και διοξίνη, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η έκθεση σε ακτινοβολία.

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική εικόνα, την γυναικολογική εξέταση, απεικονιστικές μεθόδους και επαληθεύεται με λαπαροσκόπηση και λήψη βιοψίας.

Στο ιστορικό συνήθως αναφέρεται δυσμηνόρροια, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κύκλων χωρίς πόνους και η οποία ξεκινά πριν την περίοδο και συνεχίζεται κατά τη διάρκεια αυτής, και συνεχώς επιδεινούμενη δυσπαρεύνια. Επίσης μπορεί να αναφερθεί πυελικό άλγος, υπογονιμότητα, ακανόνιστη αιμορραγία. Συμπτώματα μπορούν να προκύψουν από το ορθό ή την ουροδόχο κύστη.

Κατά την γυναικολογική εξέταση ενδεικτικό αποτελεί ο πόνος ή η ευαισθησία λόγω ενδομητριωσικών οζιδίων, ενώ σε εκτεταμένες βλάβες η μήτρα είναι καθηλωμένη σε οπίσθια θέση και ο δουγλάσειος χώρος περιέχει οζίδια ή μεγαλύτερες επώδυνες μάζες και εξαλείφεται. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση η νόσος να είναι ασυμπτωματική με μη ψηλαφητές παθολογικές διεργασίες.

Οι απεικονιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι η υστεροσαλπιγγογραφία, ο διακολπικός υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία, η οποία σε αντίθεση με την αξονική τομογραφία δεν εκθέτει την ασθενή σε ακτινοβολία.

Οι ενδομητριωσικοί δείκτες ορού, όπως το Ca-125 του περιφερικού αίματος, η πλακουντιακή πρωτεϊνη 14, τα αντι-ενδομητρικά αντισώματα και τα αντισώματα έναντι της ανθρακικής ανυδράσης έχουν μερική διαγνωστική δυνατότητα.

Η μόνη μέθοδος όμως με την οποία τίθεται η διάγνωση είναι η λαπαροσκόπηση με τη λήψη βιοψίας και την ιστολογική εξέταση.

Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική (περιλαμβάνει τα χαμηλά δόσεων συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά δισκία, τη νταναζόλη, τη χρήση μεγάλων δόσεων προγεστερινοειδών, τη γκεστρινόνη, τα αντιπρογεσταγόνα, τα GnRH ανάλογα, τα ανδρογόνα, τις αντιπροσταγλανδίνες αναλόγως, ενώ ποτέ δεν πρέπει να αμελούμε τις αντενδείξεις της ορμονικής θεραπείας) , χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο και πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ώστε να μην προχωρήσει η νόσος, αλλά και να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα κάθε ασθενούς, να είναι δηλαδή εξατομικευμένη.

Διατροφή

Σημαντικό ωστόσο ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος παίζει και η διατροφή.

  • Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, προσοχή χωρίς τη φλούδα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διοξινών
  • Η κατανάλωση νερού βοηθά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως οι κράμπες και το φούσκωμα
  • Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια – σολομός και τόνος – βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και κατ’ επέκταση τον πόνο
  • Σελήνιο, βιταμίνες Α, C και Ε είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες και βοηθούν στη μείωση του στρες. Αντιοξειδωτικά είναι και τα μούρα, τα ακτινίδια και τα ρόδια
  • Ξηροί καρποί, όσπρια, αυγά (τροφές πλούσιες σε σίδηρο), άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά και λίγα γαλακτοκομικά βοηθούν ιδιαίτερα
  • Το μαγνήσιο δρα στις λείες μυϊκές ίνες και μειώνει τις κράμπες και περιέχεται στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τους ξηρούς καρπούς

Θα πρέπει να αποφεύγονται το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, οι τροφές πλούσιες σε υδρογονωμένα λίπη ή λίπη trans, η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη και τα γλυκά, τα δημητριακά (μπορούν να αντικατασταθούν με καστανή ζάχαρη και δημητριακά ολικής αλέσεως) και τα γαλακτοκομικά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη. Θα πρέπει να αποφεύγονται το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το πλιγούρι, ενώ αντίθετα θα πρέπει να επιλέγονται το ρύζι,το καλαμπόκι και το φαγόπυρο.

Η σωστή διατροφή αν συνδυαστεί με άσκηση και καλό τρόπο ζωής έχει εξαιρετικά αποτελέσματα γι’ αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να εντάσσουμε τη γυμναστική στη ζωή μας. Με την άσκηση παράγονται ενδορφίνες που χαλαρώνουν, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.

Συνοψίζοντας, η ενδομητρίωση αποτελεί μια αντιμετωπίσιμη κατάσταση και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να απογοητεύονται γιατί με σωστή παρακολούθηση και αντιμετώπιση μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να αποκτήσουν παιδιά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Άγη Δρακονταειδή για το εκτενές άρθρο και την διαρκή μου ενημέρωση

 

Ελα μαζί στις 16.6  :  http://www.endomarch.gr/

Follow Endomarch_greece on instagram 

 

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *